EGYÉB PÁLYÁZATOK

"A szervezet 2021. évi szakmai programjainak és működésének támogatása"

 

 

FIX a közösségért

Twinning of Equality, Social thinking and Volunteering

2020. augusztus 21-23.

 

A nemzetközi találkozó programja a következők szerint alakult:

2020.08.21.

12.00-től az érkeztek vendégeink, akiket szervezetünk önkéntesei fogadtak és rövid útmutatást szolgáltattak számukra. Délután 14.00 óra körül kezdődött meg programunk az „Ismerj meg!“ c. aktivitással. Ez egy nyilvános ismerkedő-bemutatkozó programelem volt, mely során beszélgetések, kisfilmek és fotóprezentációk vetítése által vált alaposabban megismerhetővé a partnerség. Emellett hagyományos, kézműves termékeket is ismertettünk a résztvevőkkel.

Ezt követte a „Partnerséget építünk” c. konferencia 16.00 órától, a következő programmal:

- Megnyitó

- Határon átnyúló fejlesztések – Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke

- Európai Uniós támogatásból megvalósuló programok – Filep Sándor Vásárosnamény város polgármestere

A beszélgetések és beszámolók során sok olyan információ jutott el a polgárokhoz, amelyek az EU által támogatott fejlesztésekkel voltak kapcsolatosak, s melyek az esetek többségében nem ismertek számukra (milyen feltételekkel, hogyan lehet részt venni az egyes programokban, mely szervezetek vehetnek részt, az önrész mértéke stb.).

Majd egy kötetlenebb hangulatú beszélgetés zajlott a szervezetek és egyének közt együttműködési lehetőségekről és a jövőre vonatkozó tervekről.

A vacsorát követően egy akusztikus koncert által vált megismerhetővé a régió kultúrája.

2020.08.22.

A délelőtti program során a csapatok egy tematikus (vadászati) kiállítást tekintettek meg, illetve belelapozhattak az Europe Direct által biztosított tájékoztató anyagokba.

Majd egy közös kirándulás során bejárták a Beregi régiót. Közösen megismerték és megcsodálták az itt található vallási, műszaki és kulturális műemlékeket (cölöpös vízimalmok, középkori templomok, csónak alakú temetői fejfák stb.). Egy tanösvény közös bejárása által a régió növény- és állatvilágának sokszínűsége is megismerhetővé vált, így figyelem irányult arra is, hogy mennyire fontos megőrizni ezt a természeti diverzitást az itt élő, sajátos fajok miatt.

A program egy gasztrokulturális programmal folytatódott, mely során egy manufaktúra jellegű pálinkafőzdében tettünk látogatást. Itt szakemberek megismertették a résztvevőkkel a hagyományos pálinkakészítési módokat, illetve azokat a standardokat, amelyeket kötelezően be kell tartaniuk, és azokat is, amelyeket a cég saját maga állított fel annak érdekében, hogy kitűnő minőségű és piacvezető terméket tudjon előállítani. A fiatalabb korosztály számára itt az illatok jelentették az élményt, míg a nagykorúak meg is kóstolhatták ezeket a termékeket.

Este a színházi program teret kínált a közös szórakozásra, beszélgetésekre, de voltak, akik a szabad programot választották.

2020.08.23.

A harmadik napon a program egy kiállítás megnyitójával kezdődött, mely során Mihálka György festményeit tekintettek meg a vendégek. Ezt követte a Jelenből a jövőbe c. aktivitásunk, mely során időkapszulákat alakítottak ki a résztvevők: saját üzeneteiket fogalmazták meg a jövő generációk számára rövid szövegek illetve képek formájában.

Majd a szociális gazdaság résztvevőinek nyilvános fórumán keresztül ismerhették meg azokat a lehetőségeket, amelyeket ez a társadalmi modell hordoz magában. Többek közt jó példák által többet tudtak meg a hátrányos helyzetű egyének foglalkoztatásával kapcsolatosan, illetve az általuk készített termékekről és szolgáltatásokról is. Több olyan szervezet vett részt a fórumon, mely évek óta stabilan tevékenykedik ebben a szektorban.

A közös ebéd után lezajlott a rendezvény közös kiértékelése, illetve a partnerség körvonalazta azokat a terveket, amelyeket majd közösen szeretne megvalósítani. Az elbúcsúzást és ajándékozást a hazautazás követte.